zaterdag 7 januari 2012



We logeren nu al 3 dagen in het dorpje Bayad in een ECO-adventure resort. We hebben een eenvoudige, grote kamer boven een tientallen meters hoge kloof, die er als een jungle uitziet. De prachtige tuin loopt in een hoek van 45 graden omhoog naar het restaurant en staat vol met allerlei vruchtbomen.
We zijn de enige gasten. Dat heeft voordelen, want de eigenaar komt altijd een praatje maken. 
Zo raken we aan de praat over ons plan om een film(pje) te maken over de Balinese godsdienst. Hij heeft daar uitgesproken opvattingen over. Of hij een interview wil met ons voor in die film. Ja dat wil hij wel. Dan blijkt ook nog dorpshoofd te zijn (kelian Banjar) en druk te zijn met de organisatie van het tempelfeest morgen. We zijn welkom en maken afspraken.
 
Maar eerst maken we een lange wandeling door de ‘jungle’ van de rivier de Petanu. Een rivier waarvan het water niet gebruikt wordt voor irrigatie: in de oude tijden hebben goden strijd geleverd en de verliezer (een slechterik natuurlijk) heeft als wraak de rivier vergiftigd. Zou je er rijst mee bevloeien dan zal er bloed stromen uit de afgesneden rijsthalmen! 


2 opmerkingen:

  1. Leuk die toevallige contacten met mensen waar dan veel meer achter blijkt te zitten! Is zo'n (of deze) ECO-resort echt anders dan de standaard resorts?

    Gr. uit Delft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Standaard resorts kennen we eigenlijk niet zo. Het is waarschijnlijk een verkoopverhaal. Het, was er wel aangenaam. Ze deden aan een kleine "trekking" met, vooral veel uiteg over planten en kruiden.
    Door het gebrek aan gasten kregen wij veel aandacht en hulp.

    BeantwoordenVerwijderen