woensdag 25 januari 2012

Waterpaleizen



De koning van Buleleng, de vader van de prinses, (zie eerdere blogs) heeft een hotel gesticht aan de noordkust en het toerisme naar Lovina Beach ontwikkeld. Zijn collega in Karangasem lette meer op het “toerisme” in zijn  eigen familie. Voor de ontspanning bouwde hij waterpaleizen. Het oude waterpaleis, de royal pools, is een prachtig park met waterbassins vol met lotusbloemen en waterlelies. Er staan veel (waterspuwende) beelden. Vanuit het prachtig gelegen restaurant overzie je het hele park. Het geheel is eigendom van Anak Agung Gede Djelantik. Natuurlijk, een nazaat en dus een prins en ook weer familie van “onze prinses”. Hij kwam als goed restauranteigenaar even een praatje maken met de gasten.
blik op het restaurant
Nieuwer is het door de laatste koning gebouwde waterpaleis meer aan de kust. We waren er 25 jaar geleden geweest. Toen stond er alleen maar het restant van één toegangspoort, eigenlijk alleen wat pilaren. Het paleis bleek toen al verwoest door vulkaanuitbarsingen en aardbevingen van 1963. Inmiddels is het paleis gerestaureerd en in oude glorie hersteld. We hebben het oude gebouwtje gevonden en hebben er even nostalgisch verwijld.
bijna dezelfde foto als 25 jaar geleden
Ook in het koninkrijk van Klunkung hielden ze van pracht en praal in een park met lotusvijvers. De Kertha Gosa daar heeft alleen een andere functie: het was een gerechtsgebouw en het dateert van nog vóór de rituele massa-zelfmoord. Liever dood dan overgave aan de hollanders in 1847. De koning en zijn hele hofhouding benamen zich met de eigen krissen het leven.
De gebouwen zijn uniek omdat ze, anders dan in de rest van Bali, geen epische verhlen in basrelief hebben uitgebeeld, maar kleurige plafondschilderingen die behalve het dagelijks leven ook vooral veel beelden uit de hel laten zien en wat je daar allemaal kan overkomen. Dat er nog iemand zondigt in Bali mag dan ook een wonder heten. Er zijn ook schilderingen over het nirwana, maar die prikkelden de fantasie van de schilder minder zijn veel saaier dan die van de hel.
in de hel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten