zaterdag 14 januari 2012

De oude hoofdstad


uitzicht vanaf de pier op Singaraja
In de koloniale tijd was niet Denpasar, maar Singaraja de hoofdstad van Bali. Doordat de nieuwe hoofdstad alle aandacht trok, bleef Singaraja relatief onveranderd. In de stad, waar je nog oude huizen met etages hebt, zie je nog “trottoirs”, bomen langs de straat en ook een typisch Nederlandse brug, zoals je die in Nederland veel ziet.
durian eten
Er is ook nog de oude haven en een echte pier met restaurantjes. Een paar jongens nodigden ons uit om Durian te eten. Durian is een jackfruit-achtige vrucht, maar hij smaakt naar prei met slagroom, stinkt geweldig en toch is het lekker.
Echt mooi is Singaraja niet, maar wel karakteristiek. Je hebt er een oude Nederlands Hervormde kerk (gesticht door de laatste koning van Buleleng), een oude moskee en een Chinese tempel.
chinese tempel
Daar werden we zeer nadrukkelijk uitgenodigd om binnen te kijken en toen we er met enige moeite weg waren en langs een chinees pand liepen, trok men ons a.h.w. daar naar binnen. We troffen er een Chinese familie, die de dood van de pater familias (2 jaar geleden) herdacht we begrepen dat dit de voorbereiding voor de crematie was. In Bali begraaft men eerst en cremeert later.
het "poppenhuis"
Er stond een groot miniatuur huis van ca 16 m2 met veel kamers, tuin, meubelen, auto, poppetjes. Prachtig gemaakt (kleindochter Isa zou er jaloers op zijn). Bovenop stond de foto van de overledene.
We kregen uitleg, moesten foto’s maken van het miniatuur huis. Queenie moest met de weduwe op de foto en we kregen koffie,  pisang goreng en cake. De schoonzoon kwam ons vertellen dat zij zich primair Indonesiers voelen, met elkaar Indonesisch spreken en verder net zo doen als de Balinezen. Wij moesten denken aan de vervolgingen van communisten (vooral chinezen) in 1965, toen honderdduizenden chinezen zijn vermoord in Indonesie, relatief veel in Bali.
Met enige moeite konden we na verloop van tijd afscheid nemen. We haden vrienden voor het leven gemaakt.   
                                         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten