zondag 1 januari 2012

30 december Selamat datang in Bali


Vanaf Vinkeveen zijn er 30 uur verstreken als we in Denpassar een taxi nemen naar het hotel onze jonge taxichaufeur bespreekt graag met ons een aantal onderwerpen. Zo wil hij bijvoorbeeld van ons weten waarom wij vuurwerk afsteken met nieuwjaar. Maar vooral ook wat nou de ‘ware’ tijdrekening is, die van de hindoes, de moslims of de christenen. We proberen nog duidelijk te maken dat het niet een kwestie is van waar of niet. Zijn punt is dat het belangrijk is om te weten, want dan kunnen we allemaal dezelfde kalender hanteren, dat is veel overzichtelijker voor ons allemaal. 
Het afsteken van vuurwerk bleef hem bezighouden omdat veel Balinezen vuurwerk afseken met nieuwjaar, ze volgen op veel manieren onze cultuur zonder teweten waarom. Hij vindt dat het in Bali in veel opzichten niet goed gaat. Er is veel criminaliteit, met name in Bangli. Hij is zelf Balinees hindoe maar gaat nooit naar de tempel, brengt geen offers, maar dat is beter dan stelen en moorden door hindoes die wel naar de tempel gaan. Hij is ook erg tegen hanengevechten. Waarom? Hij vindt het slecht om plezier te hebben als een dier pijn heeft. Het is wel iets anders als je doodt om het op te eten. Bovendien gokken ze bij die hanengevechten en het is helemaal erg omdat ze dat in de tempel doen.  Jammer genoeg waren we te duf om zijn ogenschijlijk tegenstrijdige argumenten verder te bespreken in de bijna anderhalf uur dat de taxirit duurde. Het leek wel of alle 4 miljoen Balinezen tegelijk de straat op gegaan waren, met auto’s en brommers. Onze snelheid kwam in de korte afstand van vliegveld naar hotel nagenoeg niet boven de 35 km/uur.
Maar toen Queenie desgevraagd en naar waaarheid zij dat wij 4 kinderen hadden, vond hij haar een ‘strong mama’ .
Dat we echt in Bali aangekomen waren, bleek goed toen hij aan het einde van de rit de van te voren  met veel moeite omlaag gepingelde rit prijs weer probeerde omhoog te krijgen!
Selamat datang in Bali!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten