maandag 9 januari 2012

het tempelfeest


Het blijkt dat dit het jaarlijkse ‘odalan’ tempelfeest is. 
Het feest dat iedere Balinese tempel 1 x per jaar viert. Dit feest duurt drie dagen. Wij gaan naar de voorbereidingen, waar tientallen mannen bezig zijn met het klaarmaken van de sate-stokjes en andere vleeswaren. Later komen er vrouwen binnen met manden rijst en gaan aan de slag met het maken van versierselen. We hebben helaas de hanengevechten gemist. Die moeten altijd eerst, voorafgaande aan de eigenlijke ceremonien worden gehouden, want het bloed van de verliezende haan is nodig bij (een van) de plechtigheden. 
‘s Middags is de openingsceremonie. Alles wordt uit de kast gehaald: wijwater bij het binnenkomen van de tempel, rituelen door de priesters, gamelan, montoon beurtgezang door oudere mannen, een lange processie naar de tempel aan de rivier met muziek, zang, vlaggen, de schrijn met symbool en as (?) van de voorouders en weer terug naar de hoofdtempel. De meegesjouwde offergaven (rijst, vruchten, groenten en een kip, die met een korte welgemikte tik haar kop verliest) worden besprenkeld, gezegegend en opgedragen.
Wij herkennen veel uit de katholieke liturgie uit onze jeugd (behalve die kip dan), door het vele sprenkelen met water, de wierook, het steeds drie maal herhalen van een ritueel, het bidden, het gezang, rinkelende belletjes, de processie, mannen en vrouwen in de tempel steeds gescheiden enz.
Na het eten van de eerder klaargemaakte hapjes in de tempel, worden er nog traditionele dansen uitgevoerd. Om 8 uur is het afgelopen en gaan we in het donker terug naar onze kamer.
Morgen gaat het feest verder.

4 opmerkingen:

  1. Wat ik me altijd al afvraag is: "wat gebeurt er met de offergaven?"
    Is er een beheerder die alle verrotte fruit weghaalt, eten de apen het op, is er een loket zoals de voedselbank?
    Wordt die tempel niet en enorme rommel met die overvloed aan verteerbaar voedsel?

    Mooie foto's, wat zullen jullie genieten denk ik.
    Veel plezier verder!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Frans, dat vroegen wij ons ook altijd af. Het idee is dat de goden alleen de essentie (??) van de vruchten, etc gebruiken, daarna kunnen de mensen hun offers weer gewoon mee naar huis nemen en daar lekker opeten. Er blijft wel een hoop rommel liggen door de kleine offertjes. Die worden opgegeten door honden, muizen, mieren, en erger. Dagelijks worden de resten door de tempel-employee bij elkaar geveegd. Het idee is: "What men like, gods like". Dus er zitten ook sigaretten en koffie tussen de offertjes...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat vind ik een mooie gedachte: geef wat je het liefste zelf zou willen hebben en als de god tevreden is, neem je het gewoon weer mee, dan heb je er zelf ook nog wat aan.
    Tijdens de bereiding heeft de gever heel intens aan de god gedacht en is wellicht meditatief bezig geweest.

    BeantwoordenVerwijderen