zondag 15 januari 2012

Reincarnatie


De Balinezen geloven in reincarnatie.
- Dit onderwerp is al een paar keer ter sprake gekomen de laatste dagen.
Van middag zei een man in een tempel dat je in 7 reincarnatiestappen in de ‘hemel’ kan komen. En ook in 7 stappen naar beneden, in de ‘hel’, natuurlijk.   
- Volgens Ketut reincarneer je uitsluitend binnen je eigen familiekring. Hij vertelde over mensen die zich te buiten waren gegaan aan roddelen en kwaadspreken, die in een volgend leven een hazelip kunnen hebben en mensen die te nieuwsgierig hadden gekeken in zaken waar ze niets mee te maken hadden, in het volgende leven blind kunnen zijn. Hij kende in zijn dorp voorbeelden van beide reincarnaties.
Wij vonden dat nog al cru, dat je voor zo iets een leven lang blind zou moeten zijn. En dat iedereen dan ook nog van je weet, dat het een straf is van jouw vorig leven. ‘Ja maar dat weten alleen de ouderen, de jongeren weten dat niet’, was zijn antwoord.   
‘Is dat een straf?’ Vroegen wij. ‘Ja, dat is een straf, maar als je in dit leven goed leeft, dan kan je daarna weer een gelukkig leven hebben’, was zijn antwoord.   
- De prinses, die, als christen, niet zo veel opheeft met de Balinese religie, stelden we ook vragen over de reincarnatie als mogelijke straf voor een ‘slecht’ eerder leven. Zij had ook een vrij laconiek antwoord: ‘Ja, maar je kan het toch weer goed maken in dit leven’.     
- Vorig jaar reed een van de medewerkers van ons hotel zich dood, dronken telefonerend, zonder helm op zijn motorfiets. Een paar manden later werd zijn zoontje geboren. Iedereen blij, want nu kon hij toch nog voortleven! Dat is dan weer positief, zou je zeggen. Daarnaast was het opgevallen dat niemand sprak over het nut van een helm en het gevaar van dronken rijden en telefoneren op de motor.
We zijn er nog niet aan toe om in reincarnatie te gaan geloven, geloof ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten