donderdag 12 januari 2012

de prinses


de prinses laat een familiefoto zien
Queenie vertelde aan Casper (mede eigenaar van het hotel, waar we ons intrek namen) dat we een filmpje wilden maken over de Balinese religie. Nou dan wist hij wel iemand die we zouden moete spreken: de dochter van de laatste koning van Buleleng (= Noord Bali, het grootste Balinese koninkrijk).
Wij erheen.
een paleisvertrek
De prinses, Anak Agung Pandji Tisna, woont in het paleis van haar overleden vader en zorgt voor haar zieke moeder. Het was verrassend makkelijk om haar te spreken te krijgen. We hebben twee en een half uur gepraat (zij meer dan wij). Zij had een persoonlijk verhaal. 
Haar grootvader was in 1942 nog de koning van Buleleng en haar vader was met zijn (2e) vrouw en kind weggevlucht voor de Japanners. Toch kregen de Japanners hem te pakken. Het kindje (= deze prinses) was gewikkeld in een nederlandse vlag (bij gebrek aanluiers) en bovendien vonden de Japanners Nederlandse boeken, waaronder een bijbel. Het was hen duidelijk: dit was een nederlandse spion!
de laatste koning
hervormde kerk in Singaraja
Haar vader werd gevangen genomen en zou geexecuteerd worden, toch is dat niet gebeurd, hij was van koninklijke bloede, de gealieerden bombardeerden op dat moment Singaraja, maar volgens de prinses vooral omdat hij op Christus vertrouwde. Hij werd nederlands hervormd en volgde in 1944 zijn vader op. Hij liet een hotel bouwen in Kampong Baru en noemde het ‘I love Ina’. (Ina is koosnaam voor Indonesia). Later werd dit ‘Lovina Beach’, het  toeristisch centrum van Noord Bali.
de uitgang van het paleis
In 1950 werden de Balinese koninkrijken opgeheven.   

3 opmerkingen:

  1. Een prachtig verhaal, dat wel, maar van de Balinese religie is niet veel meer over dan dat de familie NH-Hervorm is geworden.
    Het dorpshoofd heeft misschien inderdaad gelijk dat we na 50 of 100 jaar niets meer terug vinden.... Jammer!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een prachtig verhaal is het zeker. Slechts een deel van de familie is hervormd. Lees het dorpshoofd nog maar eens terug: hij is er juist van overtuigd dat de cultuur/godsdienst er nog steeds is, over 50 jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Queen,
    Verkeerd gelezen gelukkig. Een hele geruststelling dat deze religie er dan nog steeds is ondanks de "afvalligen".
    Hoe is op Bali trouwens de invloed van de Islam?

    BeantwoordenVerwijderen