zaterdag 21 januari 2012

De bruiloft



het bruidspaar onder de erepoort
Pascale en Dirk in feestkledij
Bij de ingang van het huis van de familie van de bruidegom staat het bruidpaar om iedereen te verwelkomen. De bruid is in de traditionele kleding gestoken, de bruidegom heeft zijn zondagse overhemd en sarong aan. Een traditionele dracht had ook gekund, maar daarvoor is blijkbaar niet gekozen.
Er zijn veel gasten, buren, familie, bekenden van het paar. Alle gasten brengen iets mee: schalen rijst of vruchten en geld (zoals wij). Alles wordt nauwkeurig geadministreerd.
Wij worden met nog een andere (Nederlandse!) buurman uitgenodigd om op een mat te gaan zitten en krijgen zoete cocos en andere koekjes. Intussen wordt de conversatie gaande gehouden door een engels sprekende neef, die de kost verdient met tatoes zetten.
een deel van de gasten krijgt al eten
De bruidegom komt langs om te laten weten dat hij vereerd is met onze komst. Intussen spelen 2 mannen rindik-muziek (een soort gamelanmuziek) en wordt door 2 priesters een soort beurtzang ten gehore gebracht. De achtergrond ervan blijft ons onbekend, maar we hoorden dit eerder al bij tempelceremonies.
Rindik-spelers
Daarna gaan we naar een andere plek (wel eerst je rechter hand wassen. Wij krijgen kip- en varkenssate, een grote schaal rijst met verschillende groenten. We worden geacht met de vingers van de rechterhand de groenten en rijst tot een klontje te maken en in je mond te stoppen, een handigheid die wij niet zo snel onder de knie konden krijgen. Veel geknoei dus.
Dirk, Pascale, het engelssprekende
neefje en Queenie aan het eten
Intussen waren we moe en warm, want het zit niet echt comfortabel op zo’n mat. Het was echter duidelijk dat we niet weg konden voordat we hadden gegeten.
Sommige gasten gingen al weg en wij begrepen dat we ook konden gaan, maar niet dan nadat we een zakje met een maaltje met o.a. sate hadden gekregen om mee te nemen naar huis. We bedankten het bruidspaar en de vader van de bruidegom en liepen langs het strand terug naar het huis van Dirk en Pascale. De andere ceremonies rond de bruiloft duren nog twee dagen.

2 opmerkingen:

  1. Jammer dat de bruidegom zo'n simpel overhemd aan heeft.
    Eten met de vingers lijkt inderdaad heel moeilijk, maar met de uiterste punten van je vingers en vooral niet te hard knijpen dan lukt het altijd.
    Ik zie haast geen mannen op die kleedjes zitten. Is het een vrouwen aangelegenheid zo'n bruiloft? En de mensen kijken allemaal zo verveeld, bijna droevig. Nu is hun gezichtsuitdrukking nooit echt blij, maar hier valt het wel heel erg op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ha die Frans,
      We zullen je tips voor het eten met de vingers onthouden voor een volgende keer. Ik vond dat men zo goed met de duim de rijst onder controle hield. de mannen en vrouwen zitten apart. Queenie had ook een foto van de mannenafdeling kunnen plaatsen. Wat de sombere gezichten betreft, dat valt inderdaad op. Maar het is ongeveer 9 uur in de morgen, sommige mensen zijn al uren bezig met voorbereidingen en als je ze aanspreekt, breekt de lach meestal door in de volle breedte.

      Verwijderen