woensdag 11 januari 2012

De “making of”

In weer een andere tempel van het dorp Bayad gaat de volgende morgen het tempelfeest verder.
Wederom dansen: de Baris, maar nu beter uitgevoerd dan gisterenavond en de Topeng (met maskers). Verder wederom veel gezang, belletjesgerinkel, gamelanmuziek, bidden, watersprenkelen en hapjes.
Voorafgaand interviewden we het dorpshoofd Ketut met video- en fotocamera.
Hij had zijn mooie kleren aan, zoals het hoort bij het tempelfeest. Maar ook het T-shirt met logo van zijn resort. Want als ons filmpje op you tube komt, wilde hij de PR voor zijn handel  niet missen! Hij gaf op al onze vragen een uitgebreid en duidelijk, goed geformuleerd  antwoord. Hier stond een man, die iets verder had gekeken in de wereld, die gekozen was tot dorpshoofd,  die maatschappelijke verantwoordelijkheden had, opvattingen over het verantwoorder besteden van het budget van zijn dorpsraad en die ook het familiebedrijf leidde. Tegelijk had hij duidelijke opvattingen over de Balinese religie, zeer tolerante ideeen over andere godsdiensten, maar hij kon zich niet voorstellen dat de Balinezen zich zouden afkeren van het Balinees Hindoeisme. Onze vragen over bedreigingen voor de Balinese godsdienst en cultuur vond hij makkelijk te beantwoorden: over 50 of 100 jaar zouden ze nog zeker bestaan.  

 We voelden ons bijna professioneel met 2 camera’s en microfoon. Maar het zal nog heel wat denkwerk kosten om er een behoorlijke film van te maken. 


Tot nu toe was het in ieder geval leuk om te doen en een prima aanleiding om je iets meer te verdiepen in Bali en de Balinezen.
.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten