vrijdag 20 januari 2012

Inburgeren in Bali?



Pascale en Dirk vertellen
Peter schrijft aan dit blog
Dirk en Pascale vertellen over hun leven in Bali.
Alleen al het feit dat je bedienend personeel hebt. Dat je personeel moet hebben werd hen al spoedig duidelijk gemaakt.voordat Dirk en Pascale er zelf goed over nagedacht hadden bleken anderen dat al voor hen gedaan te hebben. Ook wie er in hun huis zouden komen werken, was al voor een deel bedacht. Subtiel overleg was nodig om tot een voor partijen bevredigend resultaat te komen.  
Je kan ook beter niet zelf naar de markt gaan om boodschappen te doe, want dan wordt gestraft met prijzen die 2 a 3 x zo hoog zijn. Men waardeert het niet dat je de functie van je eigen personeel uitholt.
    .  
lunch
De taal begint al aardig vetrouwd te raken, maar dat is complexer dan je zou denken. De leden van de staf spreken voor een deel Engels, maar daarmee kom je er niet. Dirk en Pascale proberen zich nu de bahasa Indonesia eigen te maken, want dat spreken de Balinezen tegenwoordig allemaal. Onderling spreken ze echter Balinees. En wel in 3 varianten: het Balinees voor vrienden en familie, dat voor het spreken met hogere kaste en de formele taal in de tempel. Het Balinees proberen te leren is super lastig, zowel qua gramatica, uitspraak, als schrift. Bahasa Indonesia spreken is dus het beste. Maar echt integreren lukt voor Nederlanders natuurlijk niet.
tuin van villa Pascale

Als je met Balinezen spreekt en ze wenden zich in het Balinees tot elkaar, mis je dat altijd natuurlijk. Zo vallen je iedere dag kleine dingen op, waarvan je niet direct begrijpt of en zo ja, wat je er mee moet. 
zwembad van villa Pascale
Dat neemt niet weg dat ze altijd bijzonder vriendelijk en aardig tegen je zijn. Zo zijn Dirk en Pascale uitgenodigd voor een bruiloft bij de buren. Wij liften graag mee op die invitatie. Dus daar wandelen we straks over het strand naar toe. We moeten er om 8 uur ’s ochtends zijn.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten