donderdag 5 januari 2012

Puri Lukisan (schilderijen museum) in Ubud


In Ubud staat het Puri Lukisan, dat is een museum van vnl schilderijen van traditioneel tot modern en is gesticht door de schilder Rudolph Bonnet en de toenmalige koning van Bangli.
Je kan daar goed zien hoe de ontwikkeling is geweest van de traditionele Balinese schilderkunst, mede onder invloed van westerse schilders vanaf de jaren dertig tot anno nu.
Reuze boeiend, maar na anderhalf uur is een groot glas uitgeperste mango ook heel erg boeiend.

In de tuin van het Puri Lukisan in Ubud liep een man met witte kleren en een grote schaal met allerlei smaakvol samengestelde offermandjes rond  hij had een sarong aan en een spierwit overhemd, een Balinees hoofddeksel en een bloem achter zijn oor. Dat is in Bali niets biijzonders, want in alle huizen, tuinen, bedrijven, hotels, instanties kan je mannen en vrouwen dat zien doen. Deze offertjes bestaan meestal uit een beetje rijst, brandende wierookstokjes, bloemetjes, vruchtjes, maar ook wel eens een koekje of een sigaret.
Desgevraagd zei hij dat dit de ‘the small ceremony’ is van iedere ochtend. Later op de dag volgen er meer. ‘For good luck’. De offertjes zijn bedoeld voor de goden en de voorouders.
‘They are here around’. En op de vraag of hij wil dat die hier blijven, zei hij: ‘yes’ en met een licht geneerde glimlach voegde hij er aan toe: ‘I think’ .

      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten