donderdag 24 mei 2012

oestervirus


Balaruc les Bains

Het weer was slecht, koud en nat en dus ongeschikt om uit te varen.
Daarom gingen we met de auto op weg om, net als vorig jaar, een paar flesjes wijn te gaan kopen op een van de chateaux in Roubia. Pique Perlou, daar wilde we op af.
Maar onderweg besloten we om even een kijkje te gaan nemen in Balaruc, een plaatsje aan het Etang de Thau, dat we al zo vaak, varend op het etang hadden zien liggen, maar waar we nog nooit geweest zijn.
Balaruc les Bains bleek een grote badplaats te zijn: formaat Noordwijk, maar lang niet zo leuk en intiem als Bouzigues, Marseillan of Mèze.
Niettemin een mooie gelegenheid om te gaan lunchen en oesters te bestellen.
oesterbank
Toen we echter onze oester bestelden, kregen we te  horen dat er geen oesters waren! Reden: een oester-virus. Dat vonden we vreemd, omdat ze wel op de kaart stonden. We wilden dus weten sinds wanneer en of dat virus alleen hier was en zo, want als oesterliefhebbers werden we plots erg bezorgd.
Chateaux Tourril
Het virus is in Frankrijk sinds 2008 en over heel Frankrijk verspreid. Het is een virus dat, als het de oesterschelp binnendringt direct het baby-oestertje doodt. Ongeveer 80% van de oesteroogst mislukt hierdoor en de schade is al 100 miljoen euro.
De mevrouw die ons dit vertelde maakte een nogal deskundige indruk, maar wij vroegen ons nog wel af, hoe het dan mogelijk is dat we hier al jaren iedereen grote schalen oesters zien verorberen en dat wij ook nooit eerder dit in andere restaurants hebben gehoord en dat er op iedere markt stapels heerlijke oesters te koop liggen.

Voorlopig zat er niets anders op dan maar andere zeevruchten te bestellen: een heerlijke en zeer copieuze soep, die erg leek op Bouillabaisse. Voor de veiligheid kregen we slabbetjes voorgebonden.
stadsmuur Aigues Mortes
Daarna reden we naar Roubia en kwamen op een ander chateau terecht, want in het chateau Pique Perlou, was geen leven te ontdekken. Na uitvoerige proeverij kochten we lekkere flessen van het chateau Tourril.
Toch nog even op internet gekeken: sinds 2008 verspreidt het zgn ‘herpesvirus’ zich over heel Frankrijk en dreigt zelfs naar Engeland over te springen. De Zeeuwse oesters schijnen nog niet aangetaast te zijn.
Gelukkig hebben we vandaag in Aigues Mortes wel weer heerlijke oesters gegeten: warme met prei en asperges! Hmmm…









Geen opmerkingen:

Een reactie posten