maandag 14 mei 2012

Chancre coloré.



In ons vorige blog spraken we over de platanen die met tienduizenden langs de oevers van het Canal du Midi staan.
Vorig jaar vroegen we ons nog af of dit de oorspronkelijke bomen zijn, die bij het graven van het kanaal geplant zijn op last van Pierre-Paul Riquet. Dat zou beteken dat ze meer dan 330 jaar oud zijn! Volgens  Jőrn Copijn, een echte bomenexpert, kunnen platanen makkelijk die leeftijd bereiken.
Maar nu dreigt er een groot probleem voor deze monumentale bomen. Onderweg zagen we al hier en daar groepjes dode platanen. Ook bomen die met groene of oranje verf waren gemerkt. Hier en daar zie je ook waarschuwingsborden die bedoeld zijn om de besmetting van meer bomen tegen te gaan.
In Villeneuve les Bezier, waar we nu liggen afgemeerd, zijn er heel veel bomen verdwenen. Hier ligt ook een boot uit Krimpen aan de Ijssel, met Nederlanders die hier al 2 jaar liggen(!). Zij vertellen ons dat de platanen hier aangetast waren door een ziekte, de Chancre Colorė, en daarom allemaal zijn omgezaagd en in een enorme kuil gegooid en verbrand zijn.
Dat is natuurlijk gebeurd omdat deze platanenziekte erg besmettelijk schijnt te zijn.
Wel een ramp voor de landschappelijke kwaliteit van het Canal du Midi, als er nog (veel) meer bomen zouden moeten sneuvelen.
Dat gaat waarschijnlijk wel gebeuren, want, als men niets doet zal deze zeer besmettelijke ziekte alle platanen kunnen aantasten. Dus zal men de ‘haarden’ van de ziekte moeten aanpakken en daarvoor weet men niets anders dan omzagen en verbranden om verder verspreiding te voorkomen.
Het is altijd triest om iets dat zoveel eeuwen heeft overleefd, zoals de tienduizenden platanen hier, binnen enkele jaren ten gronde te zien gaan.
Maar voorlopig kunnen we morgen onder het bladerdak van de machtige platanen door naar Bezier varen.      

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten