zondag 6 mei 2012

Hoera voor Hollande


Lattes, onze tijdelijke "woonplaats"
de Mairie van Lattes

In het gemeentehuis van Lattes lopen de kiezers af en aan.
De burgemeester is voorzitter van stembureau 1.
Hij vindt het goed dat we foto’s maken. 
Alles verloopt in een rustige, vriendelijke sfeer.
Men geeft handen, kust, babbelt wat, helpt elkaar met het vervullen van enkele bureaucratische handelingen nadat men zijn stembiljet in de doorzichtige stembus heeft gedaan.
jong geleerd is oud gedaan
De burgemeester vraagt waar wij vandaan komen en beaamt dat deze verkiezing niet alleen voor Frankrijk, maar ook voor Europa van groot belang zijn. Een van de leden van het stembureau zegt: “waren er ook geen problemen in Nederland?”. Wij stellen hem in zoverre gerust dat ons tekort tot 3% beperkt zal blijven voor 2013. We weten niet zeker of hij blij is met dit antwoord.

Om 18 uur sluit het stembureau. Een grote groep ambtenaren staat klaar, tafels worden neergezete iedere ambtenaar pakt een stoel en binnen 2 minuten zitten ze allemaal klaar om de stemmen te gaan tellen.
Op iedere tafel worden 2 stapeltjes gemaakt: een voor Nicolas Sarkozy en een voor Francois Hollande. Het is direct duidelijk dat het hier in Lattes het geen grote overwinning zal worden voor Hollande.
Een laatkomer gaat met ons een beetje verongelijkt in discussie over het sluitingsuur van het stembureau.
Queenie en ik lopen nog langs de stembureaus 4 en 5. hier hetzelfde beeld. De 2 stapeltjes groeien even hard, lijkt het.
tellen van stemmen
Rond half acht komen de uitslagen van de andere stembureaus een voor een binnen. De burgemeester vult ze in op een groot scorebord. En de trend is duidelijk: als het aan Lattes gelegen had, zou Sarkozy de winaar zijn. En niet zo’n beetje ook. Het is bij veel stembureaus ongeveer 60% voor Sarkozy en 40% voor Hollande.
Gelukkig staat er naast ons een man met een smartphone die ons vertelt dat Hollande over heel Frankrijk met 51% gewonnen heeft.
Om acht uur deelt de burgemeeter de einduitslag van Lattes mede en zegt: “Bon soir!” en ieder gaat naar huis. Geen commentaren, geen geklaag of gejuich, geen dankwoordje, geen glaasje voor de medewerkers en belangstellenden, niets!.
Eigenlijk een saaie boel, maar wij zijn blij met Hollande.  
de burgemeester voor het scorebord

Geen opmerkingen:

Een reactie posten