maandag 2 april 2012

canne à pêche, oftewel 'vishengel'


kathedraal van Maguelone
kathedraal met zijn eigen wijnvelden

Als je de haven van Lattes uitvaart, kan je in minder dan 2 uur aankomen bij Maguelone. Daar kan je afmeren en naar het strand wandelen en iets verder ligt een oeroude, romaanse kathedraal, heel erg sober; eigenlijk meer een fort dan een kathedraal. Hij schijnt ook in de middeleeuwen als fort te hebben gediend.
Daar gingen we deze keer (tegen onze gewoonte) niet naar toe, want toen we afmeerden kregen we bijna niet de kans om onze trossen vast te maken: een fransman begon ons indringend te vragen of we zijn canne à pêche, die in het midden van het kanaal met een klein stukje boven water uit stak, wilden opvissen.
Het duurde even voordat we begrepen wat de bedoeling was. moesten we een bootje lichten, dat daar gezonken was? of wilde hij ons waarschuwen voor iets? het had wel iets met vissen te maken, leek het. tot dat we het woord 'canne à pêche' begrepen: 'hengel'!
"even proberen of hij nog werkt"
Hij wilde dat we zijn hengel, die daar in de bodem vast zat, zouden gaan ophalen. hij had het al gevraagd aan de Engelsen in de huurboot die daar ook lag afgemeerd, maar die wilden of durfden dat niet.
de hengel wordt met pikhaak opgevist
De man stapte op onze uitnodiging aan boord en wij voeren richting verloren hengel. de frans man in het gangboord en diepgebukt, klaar om de hengel te grijpen: "mis!". We voeren er met de boot overheen, je hoorde hem langs de bodem van de boot gaan. 
Tweede poging: dat ging beter. Queenie had de man inmiddels een pikhaak gegeven en door het overvaren van de hengel, zat die niet meer vast in de modder, maar dreef op het water. gezamenlijk haalden we de hengel omhoog. "Het was een dure", werd ons verteld, "170 euro en geschikt om te vissen op zee".
Het haakje, dobber en andere toebehoren zaten er niet meer aan en wij hopen dat de rest van de lijn niet in onze schroef zit.
Maar hoe dan ook: actie geslaagd en toen we weer afmeerden, stapte de Fransman dankbaar weg, althans dat denken we, want veel uiting aan zijn dankbaarheid, gaf hij niet.

afgemeerd bij de kathedraal,
toch maar even doorvaren
Na een uurtje voeren we weer door naar het oesterkwekersdorpje Bouzigues in de hoop dat we niet meer verloren voorwerpen zouden moeten bergen.





  

1 opmerking:

  1. Het ziet er weer heerlijk uit!!! De Jagombo ligt er mooi bij. En toch blijven het rare jongens die Fransen! Geniet nog!!! X Door

    BeantwoordenVerwijderen