maandag 30 april 2012

Lodewijk de Heilige


Wij en de Jagombo (de rechtse witte boot)
vóór de toren van Constance
Zo’n mooi bewaard gebleven middeleeuwse stad heb je nog nooit gezien.
De dikke stadsmuren, -poorten en torens zijn nog helemaal intact. Met name de toren van Constance valt op. De straatjes zijn kaarsrecht en loodrecht op elkaar. Precies in het midden is een vierkant plein en daar staat een groot standbeeld van koning Lodewijk IX, ofwel Lodewijk de heilige. Saint Louis dus.
Eigenlijk een beetje een loser deze Lodewijk.
Hij was zo vroom dat hij het gevoel had een dag te hebben verspild, als hij niet twee volledige missen had bijgewoond. Hij kleedde zich midden in de dag aan voor de metten.
De paus kreeg hem zo gek dat hij een kruistocht organiseerde om het Heilige Land te veroveren op de moslims. Louis vertrok uit Aigues Mortes met 38 schepen, maar na 3 jaar varen langs Marseille, Venetie en andere steden, waren er dat 1800 geworden. Hij vaart naar Egypte (waarom weet ik niet, want dat is toch niet het Heilige Land) en wordt daar, na aanvankelijk succes verslagen en gevangen genomen. Hij wordt voor veel geld vrijgelaten en blijft nog een paar jaar achter hoge muren in Palestina.
Jaren later vertrekt hij weer uit Aigues Mortes voor een kruistocht, maar na 2 maanden sterft hij in Tunesie (nog verder van het Heilge Land) aan buikgriep.
Echt iemand dus, die je heilig moet verklaren. En voor Aigues Mortes is hij nog altijd een held, want hij heeft de stad op de kaart gezet en de toren van Constance gegeven.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten