vrijdag 30 maart 2012

Vaga General



Casa Batllo
Casa Batllo
Vandaag gaan we naar Casa Batllo en Casa Mila (ofwel “La Pedrera”). Allebei door Gaudi ontworpen woonhuizen voor rijke bourgeois Barcelonezen. Immers Gaudi heeft niet alleen de Sagrada Familia ontworpen, maar nog veel meer. 
typische Gaudi-schoorstenen
Barcelona puilt uit van de schitterendste bouwwerken van deze architect. Gaudi was een fervent katholiek (sommigen vinden hem licht godsdienst waanzinnig) en dat zie je overal terug in zijn werk. Je ziet ook overal motieven ontleend aan de natuur, zoals bij alle art nouveau-architecten. Dus pilaren hebben de vorm van plantenstengels, ramen de vorm van schelpen, versieringen zijn altijd bloemen, bladeren, dieren enz.
Casa Batllo heeft een magnifiek interieur, waar functie, constructie en schoonheid perfect samengaan. Een genot om een paar uurtjes in rond te lopen.
stakingsoptocht
Hongerig gingen we op zoek naar een lunch, maar het viel op dat er veel restaurants gesloten waren. Voor ons bezoek aan Casa Batllo hadden we al enkele groepjes demonstranten gezien met borden tegen hervormingen in gezondheidszorg, pensioen en arbeid, maar wij vonden dat het niet veel voorstelde. Snel groeide nu de groten groepen demonstranten aan tot grote massa’s met vlaggen, toeters, bommetjes en spreekkoren. En jawel hoor de ME met loeiende sirenes liet ook niet lang op zich wachten. Wij waren er niet op gekleed en zochten dus iets verder van het gewoel een restaurantje op.
de ME staat klaar
Na de lunch bleek het buiten inmiddels al behoorlijk veel grimmiger te zijn geworden. Casa Mila was gesloten i.v.m. de demonstratie. Het viel ons op dat er wel erg veel gesloten was. Met de Metro naar het park Guell (ook door Gaudi ontworpen) dan maar, dachten we. Maar de Metro bleek niet te rijden.
een demonstrant is gewond
Nu zijn we in de buurt van het hotel maar in een parkje gaan zitten. Inmiddels hebben we wel veel foto’s en video’s van de demonstranten en hun kat en muis spel met de ME.
We hebben een nieuwe term geleerd: “Vaga general” (= algemene staking).   .  . 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten