woensdag 4 oktober 2017

appelsap

In tegenstelling tot vorige jaren hadden we dit jaar een schamele appelenoogst. Ons plan om een vruchtenpers te kopen om de anders zo rijke appelenoogst te verwerken tot appelsap konden we dus rustig een jaar uitstellen.
Steven en Barbara hadden wel een overvloedige appelenoogst en hadden een vruchtenpersje gekocht. Ze waren er niet tevreden over hadden geen tijd om verder te experimenteren en gaven ons een hoop appelen mee (7 kg) en leenden hun vruchtenpers uit, zodat wij het ook eens konden proberen.

Wij hebben een oude bietenmolen, waarmee je de appelen kunt “versnipperen”. Daar begonnen we mee. Eerst zeilen spannen om rondspetterende appelstukjes op te vangen. Dan de appelen wassen en in de bietenmolen kieperen.

En . . . . draaien maar!








Het kost even moeite om de appelsnippers te verzamelen, 











maar daarna gaan ze in de vruchtenpers. En vervolgens flink de duimschroeven aandraaien. En . . . ja hoor, daar komt het eerste een straaltje appelsap! 



Erg veel is het niet, dus we proberen om (letterlijk) met stoom en kokend water nog meer sap uit de overgebleven appelsnippers te krijgen. Dat levert helemaal niet veel op. Maar we gebruiken het nog wel om de appelsap die uit de vruchtenpers gekomen is te mengen met dit sap uit de “stoompan”. Beoordeling: de onverdunde appelsap heeft meer appelsmaak, de verdunde is zoeter en nog altijd lekker. Maar het is veel moeite voor weinig opbrengst.

We hebben het gehele verhaal nog eens gedaan met peren. Ongeveer 5 kilo.
De hoeveelheid perensap is duidelijk kleiner dan de hoeveelheid appelsap.

Totaalresultaat: 2 flessen appelsap en 1 fles perensap, kwalitatief goed, maar kwantitatief matig.
Op internet kan je diverse manieren vinden om appelsap te maken en daar zie je veel hogere opbrengsten. Bijvoorbeeld met een sapcentrifuge: 0,7 liter uit 1 à 2 kilo appelen.



 Een sapcentrifuge is eigenlijk niets voor ons. Dat is bedoeld voor kleine hoeveelheden (1 of 2 kilo), maar wij hebben het over een appelenoogst van enkele kruiwagens vol.

Dus toch maar doorgaan op deze weg?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten