vrijdag 20 maart 2015

Verkiezingen in Frankrijjk

Als we aan het werk zijn in de tuin, stapt de overbuurman over de erfscheiding. Hij is de grootste boer van het dorp en was tot vorig jaar de burgemeester, maar na 8 jaar vond hij het genoeg. Hij zit nu nog in de gemeenteraad. Hij praat graag over over allerlei onderwerpen, maar vooral over politiek en bestuur. Hij is zeer verbaasd dat wij op de hoogte zijn van de strijd om  een parlementszetel in het (buur)departement Doubs enkele weken geleden, die overigens door de kandidaat van de Parti Socialiste is gewonnen en niet door het Front National. Dat wij dat in Nederland horen, dat vindt hij geweldig.

Hij vertelt ons dat ons canton Jussey wordt samengevoegd met 3 andere cantons, want hier ziet men ook wel dat het allemaal wat grootschaliger moet.

We krijgen ook folders in de bus.

Er ontstaat nu een nieuw (in Franse ogen groot) canton met 65 gemeenten.  Samen tellen ze (schrik niet) 12.500 inwoners. In Nederland vinden we dat al te weinig voor één gemeente. Maar in Frankrijk is men op dat punt veel behoudender.

Onze overbuurman is het rationeel wel eens met de fusie van de cantons, maar hij heeft er eigenlijk persoonlijk niks mee. Dat vindt hij ook van de Communauté des Communes, een samenwerkingsverband van gemeenten, die ook samen vergaderen en waar ook ons dorp Ouge bij hoort. Hij kent die mensen niet. Hij weet dat het nodig is, maar gaat er niet graag heen.



 
Intussen hebben we in Besançon gemerkt dat daar volgende week ook departementale verkiezingen zijn en dat er een fusie op stapel staat van de regions Bourgogne en Franche-Comté.
Daar bestaat natuurlijk ook verzet tegen. We zagen zelfs een heus actie-kantoortje van het verzet tegen deze "annexatie".

Frankrijk loopt met dergelijke herindelingen achter op Nederland en alle andere Europese landen. Wij hebben in Nederland nog geen 400 gemeenten en 12 provincies. Dat is alles. In Frankrijk zijn er 36.700 gemeenten, 4055 cantons, 342 arrondissementen, 101 departementen en 27 regio's! Dat betekent dus: er zijn altijd verkiezingen.

De helft van alle Europese gemeenten ligt in Frankrijk! Het zijn er ongeveer evenveel als kort na de Franse revolutie.

Voorlopig hebben de Franse kiezers daar geen problemen mee en verzetten ze zich eigenlijk liever tegen veranderingen, want politiek vindt men hier leuk, maar in verzet komen nog meer.


Terwijl we dit blog schrijven worden er verkiezingen in Nederland gehouden (vrienden van ons hebben een machtiging ), die gaan over de provinciale staten, de waterschappen en indirect over de Eerste Kamer en van alle drie hoorden we in de verkiezingscampagne dat we ze beter kunnen opheffen!
Dat gebeurt voorlopig niet, natuurlijk, maar dat zal je hier in Frankrijk niet vaak horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten