De pruimenoogst was dit jaar onvoorstelbaar overvloedig. De takken
van de pruimenbomen waren zo zwaar van de pruimen dat er vele zijn afgebroken. Zonder
te weten hoe rijk de oogst zou worden had Dick al in november vorig jaar
geroepen dat hij en Josephine met de pruimenoogst zouden komen helpen en ook
jam zouden komen maken.
Met zijn vieren proberen overzicht te krijgen in de
gigantische hoeveelheid kwetsen. We lopen door de boomgaard en bijna zakt de
moed ons in de schoenen.
Dick laat zich niet ontmoedigen. Hij toont ons een volle tak als ware het een grote, gevangen vis!
Het zijn immers
prachtige kwetsen met die typische, mooie blauwe kleur. “Met blauw dauw”, las
ik in wikipedia.
Het wordt ons al snel duidelijke dat we slechts een klein
percentage van de massa zullen kunnen verwerken tot jam, sap en compote. Ook al
werken we dagen achter elkaar full time door. Toch zitten we al snel in de stal
(het weer werkt niet mee) de eerste kruiwagen met pruimen te ontpitten.
Het worden er tientallen, sommigen met een scheutje calvados er in.
Maar er komt ook chutney, compote, taart en pruimensap.
Die pruimensap is het makkelijkst om te maken. we gebruiken
hiervoor de zgn “belzen”. Althans zo worden ze in oostelijk Nederland genoemd; in
Drenthe heten ze “effies” en ze schijnen ook wel “kroosjes” genoemd te worden. Een
klein soort pruim met precies dezelfde kleur als de kwetsen, maar die niet zo
geschikt is om zo los uit het handje te eten.
We schudden aan de boom en ze vallen met honderden naar
beneden. Daarna storten we ze in sap-pan en
. . . er komt heerlijk pruimensap uit.
Wat veel pruimen!!!!!
BeantwoordenVerwijderen"Na gedane arbeid is het goed rusten" zou er bij het laatste plaatje kunnen staan.
En de pruimen waren kennelijk erg inspirerend, want ik las net dat het drijvende kasteel "onder voorbehoud" verleden tijd is: proficiat!