donderdag 24 juli 2014

de Abdij van Cherlieu

Lang geleden schreef de voor-vorige eigenaar van ons huis, Frans Leenen, een stuk over de geschiedenis van Ouge. Het is erg aardig om dat te lezen. Eén van de onderwerpen trok direct onze aandacht.

Bij het binnenkomen van het dorp Ouge van uit het zuiden ziet men een kruisbeeld (calvaire). Die zijn er meer in deze streek, veel meer zelfs, maar deze is bijzonder en is dan ook een nationaal historisch monument. We lezen: "De gebeeldhouwde kolom is waarschijnlijk uit de 12e eeuw en stelt een bisschop met mijter voor, die een boek vasthoudt, wellicht een uitbeelding van de heilige Bernardus. (. . . .  )  Het is vermoedelijk afkomstig van de poort van de Abdij van Cherlieu, voordat deze in 1850 door brand verwoest werd.
Die brand heeft mede tot gevolg gehad dat heel veel huizen en boerderijen in deze streek gedeeltelijk zijn gebouwd of verbouwd met de prachtige grote stenen blokken waarvan de abdij gebouwd was".
En nu komt waarom wij zo geboeid waren door dit onderwerp:
"Ook wij", zo gaat onze voor-voorganger verder, "hebben in een van de stallen een muur van deze loodzware maar fraaie stenen, die van de abdij afkomstig zijn."
De bevolking uit de dorpen in de wijde omgeving hadden altijd belasting moeten betalen aan de monniken en vonden het niet meer dan terecht dat ze nu daarvoor iets terug konden halen in de vorm van gratis bouwmaterialen.


De fietstocht naar de abdij is 12 km lang en voert door een schitterend landschap. Als we bij de resten van de abdij komen zien we dat de mensen uit de omgeving wel heel grondig alle stenen hebben weggehaald om hun eigen huizen en boerderijen mee te (ver)bouwen.





Het is een idyllisch plekje, veel wilde bloemen, maar van de ooit beroemde abdij is niet veel meer over: één muur van een zijbeuk van de abdijkerk.



Op het informatiebord wordt wel verteld over de boeren uit de 30 dorpen in de streek, die in 1791 protesteerden tegen de belasting die zij aan de monniken moesten betalen, (dat ging er niet zachtzinnig aan toe), maar we lezen daar niets over de brand. Hoe dan ook: nadien werd de abdij gesloopt.


Toen we thuis kwamen, hebben we eerst even gekeken naar de muur in de stal met die grote stenen.

1 opmerking:

  1. Prachtig verhaal. Heb je nu een heel klein beetje een abdij gevoel?
    De stenen muur die jullie hebben afgevoerd was toch niet van deze historische "belasting-roof" afkomstig?
    Wat leuk trouwens dat de voor-vorige eigenaar dat allemaal heeft opgeschreven en dat het nog is terug te vinden ook.
    Blijf genieten!

    BeantwoordenVerwijderen