vrijdag 18 juli 2014

14 juli


De franse nationale feestdag is quatorze julliet. Zoals bij ons Koningsdag, maar toch ook weer niet, want op 14 juli herdenken de fransen het begin van hun grote revolutie en wij vieren alleen een verjaardag.
De betekenis van de twee feestdagen is dus heel erg verschillend: de viering van de verjaardag van de koning is totaal iets anders dan de bestorming van de Bastille, die al vrij snel uitliep op het onthoofden van de franse koning en zijn hele familie.

De Fransen vinden revolutie ook geweldig, ze spelen bijna iedere week een beetje revolutie: er is altijd wel een staking, een demonstratie of een andere vorm van protest en verzet.
Bij de viering van 14 julliet in Ouge is van dat alles echter niets te merken. Het gaat nog kneuteriger en kinderlijker dan menig Oranjefeest in Nederland.


Het begint met de "Loterie des dames et des jeune filles". Mannen mogen daar niet bij zijn. Dat lijkt dus een beetje spannend, maar dat is het helemaal niet. op een tafel staan, als de dames binnen komen, pakjes op een tafel; ieder pakje heeft een nummer.
Zonder enige toelichting begint de nieuwe (vrouwelijke) burgemeester nummers voor te lezen en wie een lootje kan laten zien met het goede nummer, krijgt het pakje. Queenie won een plankje om hete pannen op te zetten en drie lelijk-oranje glazen. Bofkont! Sommige dames stappen in hun auto en gaan direct naar huis: zij zijn klaar met de herdenking van de franse revolutie. Anderen komen later weer terug, want:
 


Een uurtje later begint de "vin d'honneur" in de mairie, die bestaat uit koekjes, sapjes en een soort vruchten-bowl.
   
 Daarna wordt het leuk: voor de kinderen staan de sjoelbakken en andere spelletjes klaar



en voor de mannen de kegelbaan.







Na enige tijd mogen ook de dames een balletje gooien. Niemand krijgt meer dan één kegel om, de asfaltbaan helt behoorlijk naar rechts en is zo hobbelig als een matig onderhouden frans fietspad.
Maar de gezelligheid lijdt er niet onder. Integendeel. Spontaan ontstaan er "teams": franse mannen, nederlandse mannen, nederlandse dames, jonge moeders, en enkele loslopende deelnemers. Niemand wint, iedereen vermaakt zich prima. wijn en bier vloeien steeds rijkelijker en er wordt frites gebakken in het nieuw aangeschafte frituurapparaat.
 
De barbecue, die inmiddels wordt voorbereid, laten we aan ons voorbij gaan.
We wandelen tevreden terug naar huis na een heel leuke middag; we weten nu hoe de herdenking van de Franse Revolutie er voor de modale fransman uitziet.


1 opmerking: