In tegenstelling tot
vorige jaren hadden we dit jaar een schamele appelenoogst. Ons plan
om een vruchtenpers te kopen om de anders zo rijke appelenoogst te
verwerken tot appelsap konden we dus rustig een jaar uitstellen.
Steven en Barbara
hadden wel een overvloedige appelenoogst en hadden een vruchtenpersje
gekocht. Ze waren er niet tevreden over hadden geen tijd om verder te
experimenteren en gaven ons een hoop appelen mee (7 kg) en leenden
hun vruchtenpers uit, zodat wij het ook eens konden proberen.
Wij hebben een oude
bietenmolen, waarmee je de appelen kunt “versnipperen”. Daar
begonnen we mee. Eerst zeilen spannen om rondspetterende appelstukjes
op te vangen. Dan de appelen wassen en in de bietenmolen kieperen.
En . . . . draaien maar!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjLPpO4ZFBGddXZmHEYJ9oi7CJ7ytmCNTy0xvP-knVGsJeSgZ6oiD_YXr0p87ZLmA3YgtTX9VNke-MmmyloOh_lhDnzy90NGUE5xvHhfmWRKAbz3S9NBNyw6ISSNlZrHOtmQ6eOs7qrTSk/s320/2017-10-04+12.38.13.jpg)
Erg veel is het
niet, dus we proberen om (letterlijk) met stoom en kokend water nog
meer sap uit de overgebleven appelsnippers te krijgen. Dat levert
helemaal niet veel op. Maar we gebruiken het nog wel om de appelsap
die uit de vruchtenpers gekomen is te mengen met dit sap uit de
“stoompan”. Beoordeling: de onverdunde appelsap heeft meer
appelsmaak, de verdunde is zoeter en nog altijd lekker. Maar het is
veel moeite voor weinig opbrengst.
We hebben het gehele
verhaal nog eens gedaan met peren. Ongeveer 5 kilo.
De hoeveelheid
perensap is duidelijk kleiner dan de hoeveelheid appelsap.
Op internet kan je
diverse manieren vinden om appelsap te maken en daar zie je veel
hogere opbrengsten. Bijvoorbeeld met een sapcentrifuge: 0,7 liter uit
1 à 2 kilo appelen.
Een sapcentrifuge is eigenlijk niets voor ons.
Dat is bedoeld voor kleine hoeveelheden (1 of 2 kilo), maar wij
hebben het over een appelenoogst van enkele kruiwagens vol.
Dus toch maar
doorgaan op deze weg?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten